22 Haziran 2018 Cuma

Yapay Zeka’dan önce, bilinmesi gereken 10 gerçek-Yılmaz Parlar

Yapay Zeka’dan önce, bilinmesi gereken 10 gerçek

Bireysel, kurumsal ve ulusal zekayı geliştirmeden yapay zekayı konuşmanın bir anlamı olmayacağının altını çizen Yönetim Danışmanı & Eğitmen Dr.Müh Gülay Savaş, “Böyle giderse,  yapay zekayı ve teknolojiyi üretenlerin kontrolündeki, bireylerden ve ülkelerden birisi oluruz” dedi.

OECD’nin ülkeler bazında 2014 yılında hazırladığı Bilim ve İnovasyon raporlarına değinen Dr.Müh Gülay Şavaş, şunları söyledi:
“2014 Türkiye raporuna baktığımızda; Bilim ve inovasyon’da başarılı ilk 500 üniversite sıralamasında en sondayız. Yine aynı konudaki yayın sayısında en sonlardayız. İş dünyasında Araştırma ve Geliştirmeye yapılan harcamalarda en sondayız. Patentini aldığımız araştırma sayısı olarak son sıralardayız. İnovatif girişimcilikte en sonlardayız. Tüm bunlara rağmen, teknolojiyi yakalama noktasında son yıllarda yapılan başarılı çalışmalar ve genç nüfusumuz nedeniyle ümitsiz değilim. İş hayatında ve sosyal hayatımızda, teknolojiyi insanla birleştirebilir ve önce insan diyebilirsek, eğitim ve inovasyona yatırım yaparsak ancak bu şekilde yapay zeka ve bunun etkisinde “insan 2.0’a” doğru giden yolculukta başarılı olacağımıza inanıyorum” dedi.

Yapay zekayı gündeme getirmeden önce yapılması gerekenler şunlardır:


Yapay zekayı masaya yatırmadan önce ipuçlarını sıralayan Dr.Müh Gülay Şavaş, şunları anlattı:



1-Düşünmeyi yasaklayan değil, farklı fikir ve yaratıcılığı teşvik eden politikalar oluşturmadan yapay zekayı konuşamayız.
2-Teknolojiyi de içine alan, PISA kriterleri doğrultusunda işleyen yenilikçi bir eğitim politikasını konuşmadan yapay zekayı konuşamayız.
3-Öğrenmeyi öğreten, teşvik eden, sorgulayıcı, araştırmacı bir eğitim polititası tanımlamadan yapay zekayı konuşamayız.
4-Bireysel zekayı tam kullanmadan, geliştirmeden yapay zekayı konuşamayız.
5-Şirketlerde kurumsal zekayı oluşturan entegre bir bilgi yönetim sistemi kurmadan, yapay zekayı konuşamayız.
6-Araştırma ve geliştirmeyi bilmeden, yapay zekayı konuşamayız.
7-İnovatif girişimcilerimizi desteklemeden, yapay zekayı konuşamayız.
8-Teknoloji tarafından kullanılan insanlar değil, teknolojiyi kullanan, geliştiren insan bilinci yaratmadan yapay zekayı konuşamayız.
9-Politika, din, siyaset vb tüm bileşenlerden arındırılmış bir eğitim sistemi yaratmadan, yapay zekayı konuşamayız.
10-Teknolojiyi üretmeyi ve kullanmayı öğrenmeden, yapay zekayı konuşamayız.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder